Gelooft u nou werkelijk dat lagere belasting duur 2019 zal goed maken?

Nou, dat moet wel een geweldige belastingverlaging worden die ons in 2019 wacht. De grootste sinds jaren. Het leven wordt in 2019 zoveel duurder dat we er allemaal zeker zo’n 60 euro netto bij moeten krijgen. En dat dekt dan alleen nog de hogere kosten. Er op vooruit gaan volgend jaar? Gelooft u het? Ik niet.

Reken maar even mee. De belasting op energie, alsmede de energiekosten gaan omhoog met circa 25/30 euro per maand. De ziektekostenverzekeraars rekenen een tientje of meer per maand extra (per persoon) met ingang van het nieuwe jaar. De ‘lage’ btw gaat van 6 naar 9 procent. Ervan uitgaande dat u voor uw wekelijkse boodschappen circa 100 euro (bijna 15 euro per dag) kwijt bent, betekent dat een extra kostenpost van nog eens 12 euro per maand.

Dan gaan ook ongetwijfeld de lasten van het Hoogheemraadschap omhoog en die van het water. Wie in de gemeente Leiden woont gaat zeker 30 euro per jaar aan lokale lasten meer betalen. Want we hebben een ambitieus college dat honderden miljoen gaat investeren.

En waarschijnlijk gaat ook onroerend-goedbelasting omhoog, gewoon omdat uw huis meer waard is geworden, of dat nou huur is of eigendom. In veel dorpen waar nieuwe taxaties plaatshebben, zal de belasting per 3000 euro waarde vast dalen. Maar door de flink toegenomen waarde van onze huizen zal de totaalaanslag zeker hoger worden. Geldt dat niet dit of komend jaar, dan gebeurt dat zeker per 2020.

Ons leven wordt dus alles bij elkaar opgeteld (een aantal onzekere factoren meegerekend) dus zeker 50 euro duurder. Nee, mijnheer Rutte, dat is niet gemiddeld, maar gewoon feitelijk. En dan weten we nog niet – daarover moet de regering nog in beraad – wat de kosten voor ons burgers zullen zijn van het ingrijpende pakket milieumaatregelen (klimaatmaatregel) dat moet worden genomen.

Dat alles in ogenschouw nemend, betekent het dat we allemaal zeker 60-75 euro belastingverlaging moeten krijgen. Ik geloof er geen sikkepit van. Ik voorspel dat de lasten van miljoenen mensen die op, onder of net boven de armoedegrens leven er ernstig slechter op wordt. Politiek: hoe leg je dat uit aan de vele arbeidsongeschikten; aan de structureel werklozen; aan de ouderen met een klein pensioen?

Ik stel voor dat u alvast gele hesjes gaat kopen, en echt de straat op gaat om dit rechtse kabinet (van VVD, D66, CDA en Christenunie) eens en oorvijg te geven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *