Gay Pride Parade New York haat Trump-kliek

 

Het leek wel of de bezoekers en deelnemers van de 37ste New York Gay Pride eensgezinder en krachtiger waren dan ooit. De twee miljoen bezoekers (lesbiënnes, homofielen, biseksuelen en transgenders – kortweg LGBT’s – en hun sympathisanten) hebben er dan ook een krachtige vijand bij, zo droegen zij nadrukkelijk uit tijdens de bijna vijf uur durende Gay Pride Parade in downtown Manhattan (over Fifth Avenue): president Trump en zijn vazallen.

Niemand – althans niet deze zondagmiddag in New York – had ook maar één goed woord over voor de (om maar een paar omstanders te citeren) ‘blind-kapitalistische, anti-sociale, schraperige, discriminerende en stelende onroerend-goedmiljardair’. Nee, zelfs niet over zijn unieke kapsel (ook altijd onderwerp van spot en zotternij).

De kleurrijke optocht, zondag 25 juni in een prachtige zomerzon, is werkelijk een dwarsdoorsnede van de Amerikaanse – vooral New Yorkse! – samenleving. Er wordt aan deelgenomen door politiemensen, brandweerlieden (veel aandacht voor ‘an American sized’ transgender brandweerman), ziekenhuispersoneel, gemeente- en stadsambtenaren, bouwvakkers, etc.

De boosheid over de kliek-Trump werd dit jaar groter nadat bleek dat de rijksoverheid in Washington – anders dan in al die andere jaren – op last van Trump persoonlijk voor het eerst nul informatie bood over deze grootste gay-parade van de wereld. Tel daarbij op dat de LGBT-community vooral anti-republikeins is (eigenlijk traditioneel Democraten stemt), en het sentiment is gevestigd.

Wel lof voor de New Yorkse burgemeester De Blasio (en zijn City Council) die toch maar weer de Parade had ‘geregeld’, een kostenpost van enkele miljoenen dollars voor de stad door de inzet van duizenden politiemensen en veiligheidspersoneel en gemeenteambtenaren (vuilnisdiensten). Maar New York (en veel andere grote steden in de VS) is al heel lang ‘democratisch’ en dus LGBT-bewust. Maar volgens omstanders is het ook voor De Blasio ‘all about the votes’.

Overigens in de Parade ook een luid protest tegen wapens en tegen het harde beleid van de Trump-kliek voor buitenlanders en illegalen (overigens was de Obama-regering niet heel veel soepeler voor deze categorie mensen; onder Obama zijn meer Mexicanen uitgezet dan ooit). ‘Mensen zijn nóóit illegaal’ en andere spreuken van deze inhoud oogststen lof en applaus van het publiek.

Ondanks flink bijten en krabben – maar de haat tegen Trump zit er diep in – is de Parade vooral ook een feest van vrede, verbroedering en verzustering, solidariteit en een geweldig gezellige en gemoedelijke sfeer voor iedereen. Wat je of wie je ook bent, het geeft een goed en warm gevoel. Het bleef nog lang gezellig ‘onrustig’ in downtown New York. Veel vreedzamer kan The Big Apple nooit worden.

Op deze pagina een fotobeeld van de 37ste Gay Pride Parade (foto’s Pablo Cabenda).

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *