Freakerige NS bemoeien zich met gezondheid van de reizigers

Je zou zeggen: ze hebben bij de Nederlandse Spoorwegen wel belangrijkere dingen aan hun hoofd: bv. de enorme (blijvende) groei van het aantal reizigers, de te beperkte spoorwegcapaciteit (slechte verbindingen zowel nationaal maar vooral internationaal), te dure vervoersbewijzen, vaak overvolle treinen, matige service en soms slechte communicatie op de stations. Maar nee, er is daar ruim tijd om zich te bemoeien met roken, want binnen afzienbare tijd wordt verkoop op alle stations verboden.

Wie wel rookwaar op NS-stations wil verkopen, krijgt geen huurcontract en wie blijft verkopen raakt het huurcontract op termijn kwijt. Benieuwd hoe grootgrutter AH daarop gaat reageren die nu nog overal tabak verkoopt. Waarschijnlijk nog tegen de achtergrond van die ‘kleine’ middenstand-mentaliteit dat als klanten voor het ene product komen, ze vast ook andere boodschappen kopen.

Ik vind het ronduit freakerig gedrag van NS. Het wekt op mij een beetje de indruk dat in de top van het bedrijf de gezondheidsgoeroe heeft toegeslagen. Luister en huiver, wijzig uw gedrag: rauwe worteltjes, weinig koolhydraten, vegetarische maaltijden, bietensap, sporten en vooral fietsend naar het werk/naar het station. En zij die net zijn bekeerd, zijn altijd de felste en meest ongenuanceerde (gevaarlijke?) aanhangers.

Ik krijg er echt de kriebels van. Niet omdat ik mensen wil ontzeggen dat ze zo mogen leven, maar omdat er toch een te dwingende bemoeienis uitgaat van NS met hoe ik moet leven. En misschien beschikken die NS-toplui pas sinds kort over een nieuwe levenswijze/visie, hun nieuwe geloof. Wellicht ook onder invloed van hun kinderen, maar laat ons, deze (oudere?) generatie alsjeblieft zelf verkiezen hoe ze leven en hoe ze ongetwijfeld gaan uitsterven!

De houding heeft ook iets lafs. Dat NS verbiedt – al veel eerder – dat er in en rond de stations mag worden gerookt met uitzondering van kleine rookplekken, daar viel wel mee te leven. Maar dat je als dominante – eigenlijk als monopolist, want geen concurrentie – marktpartij veto’s uitspreekt met wat andere ondernemers mogen verkopen, dat is bijna on-Hollands. De koude rillingen moeten premier Rutte en zijn liberale (sic) achterban over de rug gaan, toch?

Nou is het zo langzamerhand ook cultuur geworden dat we in ons land niet verbieden, maar zaken laten uitsterven. Drank, roken; de regering maakt het allemaal zo duur dat we het straks – velen nu al – niet meer kunnen kopen, maar waarvan de regering (het huishoudboekje) maximaal profiteert.

Hoe dubbel – ook letterlijk – kan het zijn. Een echte rijkemans-hobby dat roken en drinken. Maar er is nog geen marktpartij die thans verkoop van alcoholische drank wil verbieden, dat andere ‘mega-maatschappelijke’ probleem, zeker niet minder groot dan het roken.

Eenzelfde weg gaat nu ook ons autogebruik. Natuurlijk, straks allemaal een schoon vervoermiddel, maar geen parkeerruimte meer in de binnensteden, althans alleen tegen megaprijzen nog. In Leiden zijn nu de eerste tekenen van zo’n doorgeslagen, vooral Groen-Linksbeleid. Parkeren duurder, meer wijken onder het parkeerregime van betaalde vergunning, meer groen ten koste van ruimte voor auto’s.

Dat lost niks op. Er komt alleen ruzie over schaarste. Zo beginnen oplossingen niet! Grote vervoersstromen van goederen en mensen blijven in de binnenstad noodzakelijk. Kies bijvoorbeeld voor adequaat (elektrisch) transport in de binnenstad zodat autobezitters de keuze hebben hun auto buiten het centrum te parkeren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *