Excuses van minister Blok zinloos; hij denkt gewoon werkelijk zo!

Ik wilde niet meteen reageren op de domme uitspraken van minister Blok van Buitenlandse Zaken. Gewoon omdat ik vooral ook geïnteresseerd was in de Nederlandse – die van Rutte bijvoorbeeld – en internationale reacties.

Het lijkt er op dat op nationaal niveau het lange zomerreces van de Tweede Kamer – waarom hebben die kamerleden trouwens 16 tot 17 weken vakantie per jaar (bron RTL)? – de scherpe kantjes over de ‘enge’ uitspraken van Blok er af haalt.

En Rutte? Die heeft natuurlijk niet gereageerd. Zoals gewoonlijk. Met zekere bombarie haalde hij zijn liberale vriend Blok uit het ‘archief’, want deze oud-minister van onder meer Veiligheid en Justitie en hield de landelijke politiek eerder al voor gezien. Vriendjes en politiek, ik gruwel ervan.

Zijlstra, ook een vriend van Rutte, moest eerder opstappen vanwege zijn wel erg fantasievolle interpretatie van een bezoek aan Poetin waarbij hij de indruk wekte met deze Russische bullebak persoonlijk had gesproken (maar niet heus).

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Rutte, zowel bij Zijlstra als bij Blok, als klankbord heeft gefungeerd voor hun blunders casu quo de afwikkeling ervan. Te lang ook achter Zijlstra is blijven staan, geprobeerd heeft die kwestie te bagatelliseren (dé grote kwaliteit van onze minister-president als hem iets niet uit komt). De echte details zullen we natuurlijk nooit vernemen, maar voor mij is de VVD een partij die – al langer – riekt en meurt.

De uitspraken van Blok geven mij zeker inzicht in hoe de VVD (weliswaar in de persoon van Blok) werkelijk denkt over integratie, en vooral ook het gebrek aan realiteitszin en tekort aan historisch besef (onder meer over komst en opvang en betekenis van gastarbeiders en asielzoekers); eigenlijk van totale respectloosheid voor andere mensen.

En over Suriname. Een land waarmee het contact al jaren heel moeilijk is. Hoe kun je dan als minister van Buitenlandse Zaken – grotendeels onterecht – dat land een maatschappelijk – ik heb het dus niet over de politiek daar – een ‘failed state’ noemen? In een brief aan zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle zegt Blok dat hij uitspraken heeft gedaan die hij „niet had moeten doen.” Hij erkent dat hij zich „in te scherpe bewoordingen heeft uitgelaten” en dat hij „de scherpte van de discussie” heeft opgezocht en dat hij daarbij „illustraties heeft gebruikt die ongelukkig zijn.”

Ambtelijke en bestuurlijke huichelarij. De uitspraken van Blok zijn geen versprekingen of ondoordachtheid; ze getuigen van een vaste denkwijze, een bewijs van wat iemand (en de VVD?) werkelijk vindt.

En daarmee is Blok gewoon een foute man! Hier hebben excuses aan wie dan ook geen zin, het gaat om een verkeerde mindsetting en daarmee diskwalificeert Blok zich als minister van Buitenlandse Zaken. Wat mij betreft rekent de Tweede Kamer genadeloos met hem af. Blok, wegwezen dus!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *