Europa redt Griekenland (sic); armen krijgen te weinig (gezond) voedsel

De Nederlandse regering – Rutte (u weet nog wel: ‘er gaat geen euro meer naar Griekenland’) en Dijsselbloem voorop – is er mede verantwoordelijk voor dat honderdduizenden Griekse mensen de afgelopen jaren te weinig en te slecht voedsel hebben gekregen. In strijd met de eigen basisregels heeft de EU fundamentele rechten geschonden als gevolg waarvan nu nog dagelijks vele Grieken honger lijden.

En het is zeker verwijtbaar aan de harde onderhandelaars namens de EU, die eigenlijk maar een ding voor ogen hadden: kan Griekenland terug betalen; hoe het land er uiteindelijk voor komt te staan, de gezondheid van de burgers bijvoorbeeld, was nooit een punt van weging. Cijfers waren belangrijker dan mensen. Dat concludeert een onderzoeksrapport van het Nederlandse TNI nu Griekenland onlangs van de dwingende ‘zuurstoffles’ is gehaald, en weer zelfstandig financieel kan opereren (voor wie dat gelooft althans).

Het is opmerkelijk dat de media zo weinig aandacht schonken aan deze schokkende conclusies, en nog minder aan reacties van verantwoordelijken (Merkel, Rutte, Dijsselbloem c.s.). Gelukkig zijn er nog media als De Correspondent (internet) en De Groene Amsterdammer (weekblad en internet) die er in de editie van 29 november aandacht aan schonk.

De conclusies geven een hele bittere smaak bij foto’s van elkaar joviaal feliciterende hotemetoten die de indruk wekken dat een enorme klus is geklaard. Het is bijna huichelachtig, zeker als je weet dat binnen Europa he-le-maal niemand geleden heeft onder de terreur – want dat was het – van vuig kapitalistisch spel.

De Griekse markt is kapot gemaakt, Een kwart van de economie is verdwenen, en soms zijn spelregels zodanig veranderd dat internationale bedrijven lokale ondernemeningen naar de Filistijnen konden helpen. Je krijgt erg braakneigingen van. Overigens moet de kritiek niet geheel onverwacht zijn geweest die alle partijen gold (de zogenaamde trojka, bestaande uit IMF, Wereldbank en EU).

Al in 2016 trok de met de Nobelprijs voor economie gelauwerde Amerikaan Joseph Stiglitz fel van leer tegen het zijns inziens abjecte gedrag. Bron Groene Amsterdammer: Volgens hem is onder druk van onder andere Campina, de Nederlandse zuivelreus, in de nieuwe Griekse marktwetgeving die de trojka had opgesteld de definitie van ‘verse melk’ opgerekt van vijf naar tien dagen. Zo werd

de Griekse melkmarkt opengesteld voor de goedkope gepasteuriseerde melk van Campina en andere hyper-efficiënte Noord-Europese zuivelfabrikanten. En, aldus Stiglitz, je kon de vingerafdrukken van het Noord-Europese grootbedrijf op vrijwel alle nieuwe marktwetgeving aantreffen.

Kijk, zo fris en fruitig is die Nederlandse ondernemersgeest. Natuurlijk, premier Rutte, wil je daar – waar ook ter wereld – ambassadeur van zijn!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *