Eindelijk toont Leiden gepast respect voor zijn ‘verloren’ zoon Rembrandt

Leiden is een bronzen standbeeld van Rembrandt van Rijn rijker. Na de (wereld)beroemde buste van hem op de hoek van het Noordeinde/Witte Singel beschikt de stad nu over een volledig ‘kopie’ van de meesterschilder. Gisteren – vrijdag – werd het geplaatst op een sokkel vlak voor het hernieuwde museum De Lakenhal aan de Oude Singel.

Een wat statische ‘Rembrandt’ aan de |Oude Singel.

Vergeleken met het beeld op het Rembrandtplein in Amsterdam, is de Leidse versie wel wat statisch. Het is door kunstenaar Gabriël Sterk gemaakt en toont Rembrandt in een schildersjas. Het kunstwerk heeft eerder in de Hermitage in Amsterdam gestaan. De beeldhouwer heeft het in bruikleen aan de gemeente Leiden aangeboden.

 

Het blijft tot februari volgend jaar op deze plek staan. Het is ook een aandachttrekker voor de expositie ’Jonge Rembrandt, rising star’, die van 2 november tot en met 9 februari in Museum De Lakenhal te zien is. Onduidelijk is nog wat er daarna mee gebeurt.

‘Rembrandt’ aan het naar hem genoemde plein in Amsterdam.

 

 

 

 

De onthulling ervan luidde ook het weekeinde (13 en 14 juli 2019) van Leidse Rembrandt Dagen in (omdat hij 350 jaar geleden overleed). De stad (vooral Pieterskwartier) staat grotendeels in het teken van de schilder. De zeventiende eeuw wordt zaterdag en zondag tot leven gewekt in de wijk rond de Pieterskerk met meer dan driehonderd figuranten en acteurs, ‘een groot historisch theater’. Zo worden onder meer enkele schilderijen van Rembrandt uitgebeeld als tableau vivant.

Rembrandt werd in 1606 (tijdens het 12-jarig bestand van de Tachtigjarige oorlog) geboren in Leiden in wat nu de Weddesteeg heet. In de jaren zeventig is zijn geboortehuis (beter: wat daarvan over was) gesloopt ten behoeve van nieuwbouw in die omgeving. Alleen een gedenksteen herinnert nog aan zijn geboortehuis.

Leiden heeft nooit veel (commerciële) aandacht gehad voor de nagedachtenis van zijn wereldberoemde zoon. Pas de laatste jaren zijn er initiatieven ontwikkeld – nu dus het Leidse Rembrandtjaar – om hem een gepast plekje in de (geschiedenis van de) stad te geven. In de jaren twintig van de 17de eeuw verhuisde Rembrandt naar Amsterdam.

Bronnen: Leidsch Dagblad, internet

Het mag wat kosten zo’n tijdelijke plaatsing aan de Oude Singel.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *