Demagoog Rutte is wat ‘voorbarig’ (sic) en gaat op windbuil Trump lijken

Premier Rutte zegt dat hij ‘voorbarig’ is geweest met zijn verklaring niets te weten omtrent belastingafspraken door de belastingdienst met bedrijven. Aanleiding was het krantenbericht dat Shell al jaren minder belasting betaalt en zodoende ‘onze’ schatkist 7 miljard euro heeft onthouden.

Ik geloof er geen barst van, want VVD’ers als Rutte zijn van de bedrijfsfeestjes, zeker als het gaat om Unilever en Shell. Daar wordt vaak over dit soort kwesties gesproken, zeker met de baas van Nederland. En of hij die informatie nou in vertrouwen heeft gekregen of dat het valt onder ‘geheime’ info over de belastingdienst; het is lariekoek dat Rutte er niet van wist, zo is trouwens inmiddels gebleken.

Ik kan mij niet voorstellen dat het brein van Rutte op het moment dat hij ontkende iets te weten van dit soort belastingdeals en het woord ‘voorbarig’ gebruikte niet een alarmsignaal heeft afgegeven. Is het liegen of was hij inderdaad voorbarig? Wat betekent voorbarig eigenlijk?

Ik heb het woordenboek er nog maar eens op nageslagen. Van Dale meldt dat voorbarig betekent dat iemand iets ’te haastig, te onbedacht, te onbezonnen’ vertelt. Feitelijk dat het ‘nog niet de tijd is’ om het te melden. Nee, dat is geen liegen, hoewel het mijns inziens aardig dicht in de buurt komt. De betekenissen van ‘voorbarig’ zijn sowieso diskwalificaties, niet bepaald kwaliteiten op basis waarvan je zo iemand inhuurt voor het premierschap.

Rutte heeft zeker de gave van het woord (zo’n type dat als adolescent de discussies wint binnen de JOVD). Wat hij inmiddels is vergeten is dat welbespraaktheid voor hem een doel op zich is geworden (gelijk krijgen). Het zijn trucjes geworden, tevens een vorm van dictatuur; je snoert je tegenstanders er de mond mee, en komt er vaak mee weg.

En als je als Rutte kunt putten uit een brede woordenkennis, kun je ook manipuleren. Ik vind dat Rutte met de keuze van het woord ‘voorbarig’ zijn falen camoufleert en anderen – mijns inziens met voorbedachten rade – op een dwaalspoor brengt. Voorbarig is hier van geen andere betekenis dan de kluit belazeren..

Ja, hij gaat op Trump lijken (‘er is geen waarheid dan mijn waarheid’): de zaken zodanig voorstellen dat alles ter meerdere eer en glorie van jezelf is, voor het behalen van je doelen. Die krampachtigheid, grote zelfgenoegzaamheid over het eigen gelijk zien we bij onbetrouwbare VVD’ers wel vaker. En drammerigheid.

Wat zal Shell blij zijn met onze premier die tegen elk gezond instinct vasthoudt aan de afschaffing van de dividendbelasting (1,4 miljard op jaarbasis) omdat dat zo goed is voor ‘onze’ economie. Want Rutte heeft ons zo goed door de crisis geholpen (integendeel: hij heeft die nodeloos gerekt, vinden andere specialisten).

En nu wordt zelfs het trieste dossier ‘Groningen’ volgens velen weer in een ruime plus voor Shell gesloten; de rillingen gaan over je rug als je president-commissaris van Shell Marjon van Loon hoort verklaren dat Shell ‘de Groningers niet in de steek zal laten’. Je weet dat ze liegt, want als de kosten toch onverhoeds uit de klauwen lopen is het bedrijfsresultaat van Shell belangrijker dan alles. Dat kan in haar rol niet anders zijn.

Zo’n groteske stap van Rutte (afschaffen dividendbelasting met steun van regeringspartijen D66 – overigens bijna zo liberaal en rekbaar als de VVD zelf –, CDA en ChristenUnie) staat in schril contrast met de toenemende armoede in ons land (je snapt dat niet met die fijn-christelijken in de regering, terwijl ze toch ook een beetje zijn van het eigen volk eerst!).

Ruim een miljoen mensen leven onder de armoedegrens, en miljoenen daar op of vlak boven, in onbetaalbare huurhuizen en hoge ziektekostenpremies met eigen risico’s. Rutte neemt van de armen en geeft aan de rijken. Het is kennelijk niemand die dat ook maar een zier interesseert…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *