Deel 12: Hoogmade van 1879 tot 1880

Dit is deel 12 van de geschiedenis van Hoogmade zoals die is vermeld in de regionale kranten (selectie): Leidsche Courant, Nieuwe Leidsche Courant, Leidsch Dagblad. Tevens info die in meer landelijke periodieken is verschenen. Voor verdere toelichting zie deel 1 van deze serie.

Het Nieuws van den Dag 13 juli 1878

Benoemd: (…) tot hulponderw. te Amersfoort, H. van Tongeren, te Hoogmade, (…).

Het Vaderland 21 augustus 1879

Het Leidsch Dagblad is een onzijdig orgaan en telt 3000 abonnés; ’t kan dus met recht genoemd worden als het meest gelezen blad, zoowel in Leiden en zijn buitenwijken als in de dicht bevolkte omstreken. (…)

LD 12 september 1878

KWEEKELING. Aan de Openbare School te Hoogmade wordt met 1 October 1878 gevraagd een Kweekeling, op eene toelage van f 250 ’s jaars. Adres in persoon bij den onderwijzer Van den Berg aldaar.

 De Tijd 18 oktober 1878

Heden overleed tot mijn diepe droefheid, mijn geliefde Echtgenoote WILHELMINA VAN WIERINGEN, in den ouderdom van 60 jaren.

Wilhelmus van Egmond. Hoogmade, 11 Oct. 1878.

LD 26 oktober 1878

Bij de hevige donderbuien die te Woubrugge en boven de aangrenzende gemeente Alkemade gewoed hebben, is ’s middags te Hoogmade een koe van N. Van der Salm in de weide doodgeslagen; des avonds is de bliksem geslagen in eene boerderij onder de gemeente Alkemade, er is veel schade doch gelukkig geen brand veroorzaakt.

De Tijd 17 april 1879

VRIJWILLIGE BIJDRAGEN voor Z.H. PAUS LEO XIII.

80ste Lijst. Bedrag der vorige opgave. F 49,667.75 ½.

(…) Hoogmade. Tot intentie van overledene familiebetrekkingen. Postw….. f 5.- (…).

LD 25 augustus 1879

Te Hoogmade heerschen in eenige gezinnen de mazelen.

LD 28 augustus 1879

Gisteren werden te Hoogmade bij gelegenheid van de kermis volksfeesten gehouden, bestaande in ringrijden, turfrapen en slofjeloopen. Voor ringrijden waaraan door 25 personen is deelgenomen, werd de 1ste prijs, eene pendule, gewonnen door C. Plasmeier; de eerste premie, een trancheermes en vork met zilveren heft en dito lepel, door S. Rijk, en de 2de premie, een sigarenkoker met zilver gemonteerd, door Th. Zoetemelk. Het turfrapen en slofjeloopen der jongens viel bijzonder in den smaak van het publiek en de zes prijzen daarvoor uitgeloofd werden behaald door P. Hillebrand, W. Vermij, D. Rijk, D. Colijn, H. Bizot en B . Bax. Heden worden de feesten voortgezet met het vanouds bekende katknuppelen, waarbij echter de kat door een bal vervangen wordt, zoodat men nu flink kan toewerpen, verzekerd dat men geen arm onschuldig dier zal martelen, zooals onze voorouders, zaliger gedachtenis, zeker wel zullen gedaan hebben. 

De Tijd 20 oktober 1879

Heden werd mijn vaderhart weder getroffen door het afsterven van mijn dierbaren Zoon JACOBUS, in den ouderdom van 23 jaren, overleden na een geduldig lijden van 18 maanden en na meermalen versterkt te zijn door de Genademiddelen van onze Moeder de H. Kerk.

W. van Egmond, Mede uit naam van Kinderen en Behuwdkinderen. Hoogmade, 18 Oct. 1879.

Het Vaderland 9 november 1879

(…) Op vele plaatsen sloeg de bliksem in, o.a. in den toren te Hoogmade, die in de weinig jaren van zijn bestaan reeds voor de tweede maal getroffen werd, maar, van een afleider voorzien, daarvan heen schade ondervond. (…)

Dagblad van Zuid-Holland en ‘s-Gravenhage 27 november 1879

(… No. 1 t/m No. 5)

ONDER DE GEMEENTE WOUBRUGGE.

No. 6. Eene partij Wei- en Hooiland en Watering, gelegen in den Voorofschen Polder, onder de gemeente Woubrugge, voor het geheel groot 5 Hectaren 86 Aren 6 Centiaren, belend ten Noorden Antonius Ruijgrok van der Werven en Simon van Wieringen, ten Oosten de Watering loopende langs de strook Grond, gelegen vóór de Jufvrouwswatering, ten Zuiden Gerardus Hillenaar, en ten Westen de Bruine Watering, kadaster Sectie A. Nummers 321, 325 tot en met 328. 

Aangeslagen in de Grondbelasting over 1879 als: No. 1 met f 49.12; No. 2 met f 38.18; No. 3 met f 10.75; No. 4  met f. 93.79; No. 5 met f 46.71 en No. 6 met f 28.01; is het Rijnlands Bundergeld over 1879 met f 2 per Hectare, en in de Polderlasten over 1878, de Landerijen in de Lagenwaardsche en Bruimaadsche Polders met f 1.75 per Hectare en die in den Oostgeerschen Polder met f 5.50 per Hectare, en die in den Voorofschen Polder met f 5.35 per Hectare; terwijl Perceel No. 5  belast is met eene Erfpacht van f 18 en Perceel No. 6 met ene van f 2.25 in het jaar. En verhuurd tot Kerstmis 1883 en wel: No. 1 aan Jacobus Koot, Bouwman onder Koudekerk voor f 565 ’s jaars, No. 2 aan Petrus Maurits, Bouwman onder Koudekerk, voor f 500 ’s jaars, No. 3 en 4 aan Jan Vonk, Bouwman onder Koudekerk, voor f 550 ’s jaars, No. 5 aan Jan Dirk Oppelaar en Cornelis van den Bosch, Bouwlieden onder Hazerswoude voor f 800 ’s jaars, en No. 6 aan Willem van Leeuwen Klaaszoon, Bouwman te Hoogmade, gemeente Woubrugge, voor f 425 ’s jaars.

Te aanvaarden bij de betaling der kooppenningen op den 1n Maart 1880, onder gestanddoening der

der huren.

Nadere informatie te bekomen ten kantore van de voornoemde Notarissen Eikendal en Lietenberg (spelling onleesbaar), in het Noordeinde, No. 38, te ’s Gravenhage (…)

LD 20 december 1879

Gisteren had te Hoogmade op ,,de Does” eene hardrijderij op schaatsen plaats, waaraan door 13 personen werd deelgenomen. De prijs, een zilveren horlogeketting, werd gewonnen door L. Ruigrok van der Werven, de eerste premie , een portemonniae met zilveren beugel, door H. Verbij en de tweede premie, een sigarenkoker door B. Bax. – Dinsdag a.s. hoopt men deze winterliefhebberij voort te zetten door de arbeiders om het hardst te doen rijden. De prijzen zullen dan hoofdzakelijk bestaan in mondbehoeften en wel grootendeels in spek, hetwelk men voor hen zeker niet de minst geschikte prijzen acht.

Het Vaderland (!) 16 januari 1880

(vergelijk Colofon Leidsch Dagblad 2 Januari 1882 – n.b. ruim 1000 abonnees meer in twee jaar tijd).

Advertentie in Het Vaderland

LEIDSCH DAGBLAD, Nieuws- en Advertentieblad voor Leiden en omstreken. Abonnementsprijs per 3 maanden f 1.10, franco per post f. 1.40.

Het Leidsch Dagblad is een onzijdig orgaan en telt thans ruim 3000 abonnés; ’t kan dus met echt genoemd worden het meest gekozen blad zoowel te Leiden als in de dicht bevolkten omstreken. Behalve in alle voorname steden van Nederland heeft het abonnés te Aarlanderveen, Ter Aar, Alkemade, Alphen a/d Rijn, Benthuizen, Bodegraven, Boskoop, Haarlemmermeer, Hoofddorp, Hazerswoude, Hillegom, Hoogmade, De Kaag, Kamerik, de beide Katwijken, Koudekerk, Korteraar, Kwakel, Langeraar, Leeghwater, Leiderdorp, Leidschendam, Leimuiden, Lisse, Moerkapelle, Nieuwkoop, Nieuwveen, Nieuw-Vennep, Noorden, de beide Noordwijken, Noordwijkerhout, Nootdorp, Oegstgeest, Oud-Ade, Oude en Nieuwe Wetering, Oudshoorn, Poeldijk, Reeuwijk, Roelofarendsveen, Rijnsaterwoude, Rijnsburg, Rijpwetering, Rijswijk, Sassenheim, Stompwijk, Uithoorn, Valkenburg, Veur, Voorschoten, Voorhout, Vrouwenakker, Waarder, Waddingsveen, Warmond, Wassenaar, Wilsveen, Woerden, Woubrugge, Zegwaard, Zevenhoven, Zevenhuizen, Zilk, Zoetermeer, Zoeterwoude en Zwammerdam. 

In dit gedeelte der provincie Zuid-Holland heeft het Leidsch Dagblad dus alléén meer lezers dan alle andere Couranten, Week- en Advertentiebladen aldaar te zamen, en is het dus ’t meest geschikt tot plaatsing van Advertentiën. Leiden, A.W. Sijthoff.

LD 23 februari 1880

Advertentie.

De Nederlandsche VEE-VERZEKERING-BANK, gevestigd te Leiden. Gewaarborgd kapitaal EEN MILLIOEN GULDEN. Directie: W. Berg & Co,’ Commissarissen: de Heeren A. van Winden, landbouwer en grondeigenaar te Pijnacker, A. Alsemgeest, landbouwer en grondeigenaar te delft, en E. Hanemaayer, landbouwer en grondeigenaar te De Lier sluit verzekeringen tegen schade ten gevolge van de STERFTE VAN HET VEE, onverschillig wat de oorzaak van die sterfte ook moge zijn, brand, blikseminslag, ongelukken bij vervoer, veepest, longziekte, kwaadaardig Mond- en Klauwzeer, Miltvuur, pokken en schurft niet uitgesloten. Sterfte ten gevolge van Kalverziekte of zoogenaamde Moerziekte, en bij Paarden ook de Schimmelvergiftiging en de kwade Droes zijn onder de verzekering begrepen. Nadere inlichtingen te bekomen bij de verschillende Agenten der Bank, en te Leiden bij kantoor Oude Singel 154. Als agenten zijn aangesteld (o.a.) C. Jansen te Nieuwe Wetering, voor de gemeenten Alkemade, Hoogmade, Woubrugge en Haarlemmermeer.

LD 5 juli 1880

Advertentie.

Tot diepe droefheid van mij en mijne Kinderen overleed heden mijne geliefde huisvrouw CORNELIA ARISHOEK, in den ouderdom van ruim 54 jaren. P. Zoetemelk. Hoogmade, 2 Juli 1880.

Dagblad van ZH en ’s Gravenhage 7 juli 1880

Overleden: (…) C. Zoetemelk, geb. Arishoek, 54j., Hoogmade. (…)

LD 30 juli 1880

Advertentie.

Heden werd ik weder diep getroffen door het overlijden van mijn jongste Dochtertje TEUNTJE, in den ouderdom van ruim drie maanden. D. Sepers. Hoogmade, 28 Juli 1880. Eenige kennisgeving.

LD 2 augustus 1880

Bij den landbouwer D. Vermeer onder Hoogmade zijn hedennacht drie schapen en bij den landbouwer A. Onderwater te Zoeterwoude is een koe door den bliksem gedood.

Dagblad van ZH en ’s Gravenhage 2 augustus 1880

Overleden: (…) T. Sepers, d., 3 m, Hoogmade

De Maasbode 26 augustus 1880

Advertentie.

Tot onze innige droefheid overleed heden na voorzien te zijn van de HH. Sacramenten, onze hartelijk geliefde Broeder en Behuwdbroeder, de Weleerwaarde Heer BERNARDUS JACOBUS VAN AARSEN, sedert 1872 Pastoor te Hoogmade, in den leeftijd van 52 jaren. P.C. Van Aarsen. C.H.C. Van Aarsen, Osterloh. J.B. Muré. H.P. Muré, Van Aarsen, Dordrecht, Delft/20 Augustus 1880. 

LD 13 september 1880

Advertentie.

Die iets te vorderen hebben van  – of verschuldigd zijn aan de nalatenschap van den Zeer-eerwaarden Heer B.J. VAN AARSEN, in leven R.-K. Priester en Pastoor te Hoogmade, en aldaar 20 Augustus 1880 overleden, worden verzocht daarvan zoo spoedig mogelijk, uiterlijk vóór 1 October 1880, opgave te doen ten kantore van Mr. J.A.F. Coebergh, Notaris te Leiden.

LC 13 september 1880, LD 13 september 1880, herhaald op 20 september.

OPENBARE VERKOOPING om contant geld, op Dinsdag en Woensdag 21 en 22 September 1880, des voormiddags te tien uren, aan de Pastorie van de R. K. Kerk  te Hoogmade, ten overstaan van Mr. J.A.F. Coebergh, Notaris te Leiden, van den fraaien en goed onderhouden inboedel, nagelaten door den Zeer Eerwaarden Heer B.J. Van Aarsen, in leven R.K. Priester en Pastoor te Hoogmade, onder anderen bestaande in: Tafels, Stoelen, Fauteuils, Canapé’s, zeer nette Schrijfbureau met Cilinder, Kasten, waaronder: moderne spiegelkast, Eet-, Speel-, Wasch- en Bedtafels, fraaie Ledikanten met behangsels, prachtige Bedden met toebehooren, Matrassen, Pendules, een Schilderijklok met Speelwerk, twee Petroleumkronen, Schoorsteenornamenten, Spiegels, prachtige Platen in Lijsten, nieuwe Brandkast met letterslot, Kachels met toebehooren, Meubelgordijnen, Tapijten (waaronder Smirnasche), Trap- en Gangloopers, Mangel, modern Glaswerk, Eet- en Theeserviezen, alsmede Verlakt-, Koper-, Ijzer-, Tin-, Blik-, Hout- en Aardewerk, benevens: Goud en Zilver, waaronder twee gouden Savonnethorloges, waarvan één Remontoir, gouden brillen, zware gouden Snuifdoos, zilveren Lepels en Vorken, Soep-, Saus-, Groente- en Saladelepels, Trekpot en Melkkan, Tabakscomfooren, Voorsnijmes en vork, tal van fraaie voorwerpen en hetgeen verder ten verkoop zal worden aangeboden. Te zien Zaterdag en Maandag 18 en  20 September 1880, van 10 tot 3 uren.

LD 17 september 1880

De raad der gemeente Woubrugge heft op het voorstel van de schoolcommissie besloten, naar aanleiding der artt. 2, 18 en 17 der wet van 7 Augustus 1878, Staatsblad No. 127, dat met 1 November a.s. in die gemeente zullen zijn twee openbare scholen, als ééne in het dorp Woubrugge, toegankelijk voor kinderen van af het vierde levensjaar, en ééne te Hoogmade, toegankelijk van af het vijfde levensjaar. Het onderwijs zal omvatten de vakken vermeld onder de letters a-k der wet (art. 2), en gedurende de wintermaanden, van 1 October tot 1 April, bovendien het herhalingsonderwijs voor hen, indien zich voor elke school minstens vijf personen aanmelden, terwijl de dorpsschool te Woubrugge des avonds het geheele jaar door nog onderwijs zal gegeven worden in de vakken l. n, o, p, q en r van art. 2 der wet.

De Tijd 22 september 1880

Heden overleed te Brummen, in den ouderdom van ruim 65 jaren, tijdig voorzien van de HH. Sacramenten der stervenden, de Weleerwaarde Heer JOANNES AEGIDIUS TERPOORTEN, rustend Priester, laatstelijk Pastoor te Hoogmade. C. Zandvlier, Rector, 16 Sept. 1880.

LD 25 september 1880

Tot pastoor te Noordwijk is door den bisschop van Haarlem benoemd de heer J.J. Van der Horst, in de plaats van den heer F.F. Meyer, eervol ontslagen; en te Hoogmade de heer F.J. Tieleman, in plaats van wijlen past. B.J. Van Aarsen.

Algemeen Handelsblad 27 september 1880

Kar- of sjeespaard, van 4-6 jaren oud, van inl. ras, in Nederland geboren, ingespannen: 1ste prijs, zwarte ruin, L. v.d. Lens te Hoogmade.

LD 1 oktober 1880

Gisteren werd te Hoogmade eene ringrijderij gehouden, waaraan door 12 personen werd deelgenomen . De prijs, een zilveren tabaksdoos, werd gewonnen door S. Winters en de premie, een sigarenkoker met goud gemonteerd, door D. Zoetemelk. Het overige van den dag werd doorgebracht met katknuppelen, terwijl de muziek een en ander afwisselde en veel tot genoegen bijdroeg.

Maasbode 31 oktober 1880

Benoemd tot kapelaan te Overveen, den Weleerwaarde heer H.A.V. Ijzermans, die assistent was te Hoogmade.

De Tijd 6 januari 1881

ONDERWIJS. Men schrijft ons uit Hoogmade dd. 4 Jan.: Het was gisteren een blijde dag voor ons dorp. De nieuwgebouwde parochiale school toch zou hare kerkelijke wijding ontvangen. Om het gewicht dezer plechtigheid goed te begrijpen, is het noodig te weten, dat Hoogmade, op enkele gezinnen na, Katholiek is en nooit anders dan een Protestant aan het hoofd zijner gemeenteschool gekend heeft. Des morgens, ten half tien ure, vulde zich de schoone kerk met gelovigen; de kinderen die voor de parochiale school waren ingeschreven, reeds dadelijk 75 in getal, gingen processiegewijze het kerkgebouw rond, terwijl het Veni Creator beurtelings krachtig en smeekend langs de gewijde gewelven rolde. De kinderen gingen daarna, onder geleide van hun nieuwen hoofdonderwijzer, de heer H.J. Helmer, tot heden aan de scholen der St.-Vincentiusvereeniging te Amsterdam werkzaam, naar het schoolgebouw; daar verrichtte de pastoor der parochie, de Weleerwaarde heer F.J. Tielemans, welwillend geassisteerd door de Wel-eerw. Heeren P.L. Dessens en F .C. X. Mosmans, kapelaans aan de kerk van O.L.V. Hemelvaart te Leiden, de heilige handeling, waardoor de school aan den dienst van God en het heil der jeugdige parochianen werd gewijd en den H. Jozef als schutspatroon verkreeg. De gansche stoet schreed opnieuw ter kerke; er werd een solemneele H. Mis opgedragen, onder welke het koor zich op verdienstelijke wijze kweet.

De eerw. en beminde herder richtte zich tot zijn geloovigen, naar aanleiding van de woorden van den H. Paulus, die eenmaal den eersten christenen toeriep: ,,Zou ook een engel des lichts in uw midden verschijnen, die u een nieuw evangelie predikte, een ander dan wat ik u gepredikt hebt, gij zult het niet aannemen.” Dat nieuwe evangelie, zei de gewijde redenaar, is het moderne onderwijs, dat stoft op beschaving en verlichting, dat als engel des lichts optreedt, maar in waarheid een engel der duisternis is; zijne beschaving is eene heidensche beschaving en lijnrecht in strijd met de leer der Apostelen; kennis zonder deugd maakt opgeblazen en hoovaardig; onderwijs daarentegen, dat gebaseerd is op godsdienst, doortrokken van godsdienst, kweekt niet slechts maatschappelijke deugden, maar kweekt de deugd, die gelukkig doet leven en zalig doet sterven.

Na afloop werden de kleinen onthaald, op kosten van den Eerw. pastoor en enige leden van het kerkbestuur. In de aangenaamste stemming gingen feestvierenden huiswaarts.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *