De staatsterreur die CBR heet (deel 3)

Daar is dan eindelijk het ‘verlossende document’, de verklaring van het CBR dat ik mijn rijbewijs kon gaan verlengen bij de gemeente, dacht ik. Ik kreeg op 26 mei een email dat er in mijn digitale bak ‘MijnCBR’ een bericht voor mij gereed stond. Maar hoe ik daarin ook zocht, er stond helemaal niks nieuws in. Een loze email dus.

Zoals ik hier reeds meldde was het CBR veel te laat met het sturen van een document dat door mijn huisarts ingevuld diende te worden in verband met mijn gezondheid. Pas op 23 mei, bijna een maand te laat, kreeg ik dat document dat ik terstond naar mijn huisarts bracht die dat digitaal kon invullen. Dus toen een paar dagen later dat bericht van het CBR kwam, dacht ik dat alles in kannen en kruiken was.

Dat kon ook op die datum niet gereed zijn, want mijn huisarts bleek mijn ‘aanvraag’ een week te hebben laten liggen. Pas op 28 mei bleek uit ‘MijnCBR’ heeft de huisarts dat ingevuld. Na Pinksteren ben ik gaan bellen, herhaaldelijk zelfs op dinsdag 2 en woensdag 3 juni. Was eerder het CBR nog wel telefonisch bereikbaar, nu ging zelfs de telefoon niet meer over, en anders was er de ‘in gesprek toon’.

Maar toen ik ’s morgens in mijn bak keek op donderdag 4 juni, bleek het goede document er in te staan. Meteen naar de gemeentelijke website om een afspraak te maken. Dat kon niet eerder dan 15 juni, een dag na het verlopen van mijn rijbewijs. Nu kun je ook een spoedprocedure doen voor het aanvragen van een rijbewijs (een bijzonder woord dat ‘spoed’ waarvan het CBR nog nooit heeft gehoord), waarbij je het binnen 24 uur krijgt.

Alleen kun je daarvoor, vreemd genoeg, via de website GEEN afspraak maken. Dat moet telefonisch. En het duurt even voordat je bij de goede ambtenaar bent. Eerst moet je inspreken welke gemeente je wilt bereiken. Dan volgt een uitgebreid keuzeprogramma waarvan de laatste altijd is ‘blijft u aan de lijn dan wordt u te woord gestaan’.

En tot mijn boosheid en verrassing meldde de ambtenaar dat ik mij ‘helemaal geen zorgen hoefde te maken, want in verband met Covid-19 rijbewijzen na de verloopdatum nog maanden geldig zijn, aldus heeft de minister besloten’. En waarom wist ik dat niet. Ik lees nota bene 3 kranten. En waarom staat dat niet vermeld op de site van het CBR?

Ik wist niet van mezelf dat ik zo opgefokt en ontregeld zou worden van het verlengen van mijn rijbewijs. Het heeft vooral te maken met mijn beperkte validiteit (ik vind mijn auto echt onmisbaar), en wellicht door het ouder worden. En ik ben ‘pas’ 64. Ik probeer me nu een beeld te vormen van de emotionele processen die 75-plussers moeten doorstaan bij het verlengen van een rijbewijs. Het CBR moet bij velen van hen synoniem staan voor ‘staatsterreur’. Een visie die ik van harte ondersteun. Het gevoel dat een overheidsinstantie als CBR – en voor velen ook de belastingdienst – je vijand kan zijn…

Omdat ik invalide ben geldt mijn rijbewijs opnieuw maar weer voor 5 jaar (in plaats van 10), terwijl ik precies hetzelfde kan als toen. Het kost me nodeloos geld. En het is raar, want volgens de Nederlands wet- en regelgeving moet iedereen die opgenomen is geweest voor een herseninfarct/bloeding verplicht een proeve van bekwaamheid bij het CBR (nadat een neuroloog de manco’s van brein en lichaam heeft vastgesteld). Dus als ik nog een herseninfarct krijg MAG ik niet meer rijden. Waarom is zo’n rijbewijs dan toch maar beperkt geldig?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *