De enige reünie van seminarie Beresteyn ooit

Het zal ergens in 2013 zijn geweest dat ik bij mijzelf een – latent – verlangen bespeurde om oud-studenten van Beresteyn te ontmoeten. In al die jaren daarvoor nooit aan gedacht, absoluut geen interesse. Maar op een moment heeft dat brein – dat heet misschien ouder worden; terug naar vroeger casu quo het romantiseren van wat voorbij is (meestal een valse indicator) – van mij kennelijk een andere schakeling gemaakt waarna het verlangen was geboren.

Een beetje speurwerk op het world wide web bracht mij op de site van Ad Murck (waar ik weleens eerder was langs gezoeft) die daarop de geschiedenis van het seminarie/internaat bij houdt. Tot mijn verrassing herinnerde hij zich niet dat er ooit een reünie van oud-studenten was geweest. Hij stond aanvankelijk ook niet te springen om – op mijn verzoek – een hereniging te organiseren. Na een samenkomst in Rotterdam was hij om en werd het initiatief geboren om in 2014 een reünie te houden. We besloten er een derde steunbeer bij te zoeken. Dat werd Bert Hes.

Ter voorbereiding van de activiteit zijn we wee keer bij elkaar gekomen in het Wapen van Voorschoten. We waren het al snel eens over de plek van samen komen. Sowieso in Voorschoten, dus werd het het aloude Wapen van Voorschoten.

Voorbereiding op de dag van de reünie in Wapen van Voorschoten, vlnr Henk van der Post, Bert Hes, en een hele vroege bezoeker, Ton Duivenvoorden.

Het kostte veel moeite om de groep oud-studenten (theoretische grootte van bijna 400 personen, gebaseerd op de lijsten waarover Ad Murck beschikte), vooral omdat de oudere bokken onder hen nog van heel ruim voor het pré-computertijdperk waren en zich er kennelijk later ook niet in hadden bekwaamd. Dankzij de site van Ad en publiciteit in regionale dagbladen en op regionale televisie wisten we bijna 70 mensen bij elkaar te brengen, die zondagmiddag 14 september 2014 een gezellige bijeenkomst hadden. Een aantal van hen maakte van de gelegenheid gebruik om het sins 2001 niet meer bewoonde Beresteyn te bezoeken, dat nu wordt bewoond door kunstenaars en anti-kraak. Waarschijnlijk wordt eind dit jaar/begin 2018 begonnen met sloop van alle bijgebouwen die plaats moeten maken voor appartementen voor mensen met een ruime portemonnee. Het hoofdgebouw wordt aansluitend opgeknapt en krijgt een functie voor mensen met een zorgbehoefte.

Zelf heb ik van 1968 tot 1972 op Beresteyn gezeten. Voor zover ik weet zijn er uit die tijd twee studenten uiteindelijk rk-priester geworden: mijn jeugdvriend Kees van Vliet (pastor in Oegstgeest, later Voorhout (2015), en Huub Flohr (pastor te Zoetermeer anno 2016), die de reünie in Voorschoten nog even bezocht.

De andere gasten waren: Rolf Verbraken, Tom Pedroli, Oscar Marcelis, Maarten Riezebosch, Oscar Wols, Fred van den Bos, Rens van Nierop, Peter Captein, Joost en Chris Pierrot, Louis Raaijmaakers, Kees Denneman, Henk van Sambeeck, Henk Duijn, Jaap Roozendaal, Arnold van der Lee, Henk van der Post, Bert Hes, Willem Kooloos, Kees de Groot, Jos Lamboo, John Rutten, Theo Bakker, Mart van der Vlugt, Kees Koeleman, Aad Lamboo, Pierre Huigsloot, Ad Murck, Peter Koenis, Richard Schreurs, John van der Willik, Richard Dekker, Gerard Pater, Jac Hop, Ton Duivenvoorden, Gijs van den Berg, Kees van den Berg, Frans Zuidwijk, Kees Brugman, Bert Barnard, Balt Schmitz, Gerard Lammers, Jan Stem, Jos Grau, Ton de Rooij, Bernard Krijbolder, Nico van Bommel, Hans Gottenbos, Ton Romijn, Peter Flohr, Wim Hamersma, Martien Agterberg, Martien Duivenvoorden, Gerard Pater, Jan Kaptein.

Op deze pagina een aantal foto’s van de reünie. Wie organiseert de volgende?

Bert Hes verwelkomt de reünisten.

De vlag van Beresteyn (remake op basis van oude foto).

Louis Raaijmakers en John Rutten.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *