De 3 October Vereeniging krijgt Leidse koekeroe als nieuwe voorzitter

 

Rik Kamps, notaris, Leienaar en aanstaand voorzitter van onze 3 October Vereeniging. Leuk ventje toch? Foto Hielco Kuiper/Leidsch Dagblad.

Na jaren van sociaal beperkte intellectuelen en starre beroepsbestuurders, lijkt het er nu op dat we weer een echte koekeroe als voorzitter van de 3 October Vereeniging krijgen. Rik Kamps, notaris bij Teekens/Karstens en al jaren bestuurslid, is gevraagd de wat statische Zonnevylle (oud-burgemeester van Leiderdorp) op te volgen als voorzitter van onze grootste Leidse vereniging. Een driewerf hoera!

Rik Kamps twijfelt evenwel nog. Hij gaat eerst een rondje maken langs allerlei instituties en commissies die los of vast aan de Vereeniging zijn verbonden om te horen of die zijn kandidatuur steunen. Netjes en beschaafd van hem dat wel, maar hij moet zich niet teveel van zijn collega-bestuursleden aantrekken, want dat zijn vooral wat elitaire, afstandelijke en gedateerde buitenpoorters (vooral uit Oegstgeest). Rik Kamps! En dat wordt dus de eerste nieuwe regel van de Vereeniging: Wie niet woont EN werkt in de stad kan nóóit bestuurslid worden, dan tenzij de ledenvergadering daarvoor toestemming verleent.

Misschien kent u Rik niet (ik ken hem van enige prettige distantie), maar hij is een recht-door-zee-mens. Sowieso een uniek verschijnsel in onze 3 October-Vereeniging waar de communicatie van elastiek aan elkaar hangt. Rik is bang dat niet iedereen is gediend van zijn directheid, zo zegt hij een een interview van Miep Smitsloo in het Leidsch Dagblad van afgelopen zaterdag.

Ik ben blij dat er in onze vereniging waar vooral veel wordt gepraat op een wijze die aan rococo doet denken er nu een man de baas wordt die in ieder geval naar Leiden ruikt. Een koekeroe in hart en nieren, die veel volkser is dan zijn voorgangers. Ik hoop dat hij van onze toch wat geïnstitutionaliseerde 3 October Vereeniging weer een open club maakt, zonder voorgekauwde ledenvergaderingen, waar het bestuur niet van onverwachte wendingen houdt; niet van leden die onvoorziene kwesties aandragen.

Rik Kamps heeft alles in zich om een voorzitter te worden die door het Leidse volk in het hart wordt gesloten. Dat is geen van zijn voorgangers nog gelukt, denk ik. En een beetje directheid kunnen wij leienaars wel hebben, het sluit aan bij de volksaard.

Koekeroe Kamps: van harte welkom! En bekwaam je nog beter in de Leidse spreektaal, door intellectuelen een eeuw geleden nog bestempeld als het lelijkste Hollands dat er bestaat!  Zaten die er even naast. Lezers laat overal en alom weten dat u Kamps als voorzitter wil!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *