Corporatie De Sleutels zegt huur op van winkels in Beatrixstraat

Er zijn veel middenstanders in Leiden die moeten ploeteren om rond te komen. Ondernemers die net boven het bestaansminimum zitten, maar vele uren maken om de touwtjes aan elkaar te knopen. Tot die categorie behoren vast en zeker ook middenstanders in en rond de Beatrixstraat in Leiden-Noord.

Over het algemeen enthousiaste mensen trouwens die er soms al jaren zitten. Volgens het Leidsch Dagblad van afgelopen zaterdag zit één ondernemer er al 18 jaar. En ze zijn vooral ook niet van plan zijn te stoppen. Helaas, ze hadden buiten de verhuurder gerekend. De Sleutels heeft de huur van alle winkels opgezegd. ,,Want hun bedrijf heeft geen toekomst”, aldus een brief van de verhuurder!

Volgens de directeur Gerda van den Berg van woningcorporatie De Sleutels komen er frequent winkels leeg waarvoor maar moeilijk nieuwe huurders kunnen worden gevonden. Een in haar opdracht uitgevoerd onderzoek toont de slechte toekomst van ondernemers in de Beatrixstraat aan. Dus ze wil nu woningen maken in de lege winkels; iedereeen er uit, en wel zo snel als mogelijk. De meeste winkelhuurders hebben een tijdelijk contract, en staan dus juridisch niet sterk. En het kan dus snel gaan met de uitvoering van de plannen.

Vrijwel alle ondernemers hechten aan hun stiel in de volksbuurt. Ze vervullen een sociale rol, en voor dagelijkse boodschappen (groente, brood, vlees) hoeven omwonenenden niet de wijk uit. En ik bespeur bij de ondernemers die veelal van buitenlandse afkomst zijn, een andere ondernemerscultuur dan bij hollandse middenstander. Het gaat niet sec om centen verdienen, maar het is een ‘way of live’. Bij slecht draaiende Hollandse middenstanders zie ik te vaak, wekelijks gepoetste Volvo’s en Mercedessen ‘voor de deur’ van meer dan tien jaar oud, vooral veel uiterlijke schijn.

Waarom niet gewoon een uitstervingsbeleid. Laat ondernemers uiteindelijk zelf besluiten dat hun nering geen toekomst heeft of concentreer de winkels aan een zijde van de Beatrixstraat. Misschien zijn er wellicht toch juridische aanknopingspunten om te ontkomen aan deze oekaze van De Sleutel. Ik ga er tenminste niet van uit dat ‘gebrekkig’ rendement van het ondernemerschap een geldige reden is voor ontbinding van de huurovereenkomst, maar tijdelijke contracten zijn wel een valkuil natuurlijk. Krachten bundelen, buurtbewoners verzamelen, acties houden en proberen ijzeren Gerda te overtuigen van nut en doel van de Beatrixstraat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *