Corona: Voor een derde van de Leidse horeca-zaken dreigt sluiting in 2021
Er gaan de komende maanden nog heel veel Leidse restaurants en cafés bankroet (naast zaken die vrijwillig sluiten). Ik schat dat dat weleens een derde kan zijn. Het ziet er naar uit dat de horeca pas in het nieuwe jaar weer open gaat. Voor sommige bedrijven geldt dit jaar een omzetverlies tot 75 procent.
En subsidies van de rijksoverheid maken dat niet goed. Bovendien komt geldsteun laat. Voor verliezen over deze periode (voor sluiting sedert 14 oktober jl.) kan pas 16 november compensatie worden aangevraagd. En die wordt dan uiterlijk binnen 8 weken betaald, meldt een woordvoerder telefonisch.
Dus als je pech hebt, wordt er pas half januari 2021 betaald. En dat kunnen de meeste horeca-ondernemers niet zo lang uitzingen, want veel vaste lasten als huur/pacht en belastingen gaan gewoon door. Veel horeca-ondernemers houden sowieso niet van uitstel van betalingen, ‘want je moet het uiteindelijk toch betalen; je schiet er niet echt mee op!’ Bovendien, ondernemers die het nieuwe jaar wel halen, hebben zeker 2 jaar nodig om weer een beetje op adem te komen; om een beetje vet te kweken, ervan uitgaande dat corona in het nieuwe jaar in bedwang kan worden gehouden.
Wie de spelregels op www.rvo.nl (TVL = tegemoetkoming vaste lasten) goed leest, komt tot de conclusies dat er maar één standaard is voor aanvragen. Wie bijvoorbeeld dit jaar een horecabedrijf is begonnen, valt buiten bijna alle regelingen, en moet een veel ingewikkelder weg gaan (waarin dus formeel niet is voorzien). Met een nog grotere kans dat het bedrijf failliet gaat.
Voor veel ondernemers privé (zzp’ers) bestaat, naast die bedrijfsregelingen, ook nog een regeling tot aanvulling van het inkomen tot bijstandsniveau (gezinnen circa 1500 euro). Zeker geen vetpot voor ondernemers die een eigen woning (of duur huurhuis) hebben. ‘En je bent ondernemer, je wilt helemaal geen subsidie aanvragen’, aldus een uitbater van een Leids café die baalt van al die extra administratieve werkzaamheden. ‘Maar je moet wel, anders kun je meteen de boel wel sluiten’.
‘En je hebt het permanente gevoel dat alles wat je nu overkomt heel onrechtvaardig is, jouw schuld niet is. En ook dat de overheid te weinig geldsteun geeft om van te kunnen blijven leven…’.
De meeste horeca-panden, ook in Leiden, zijn gehuurd. En meestal tegen ongelooflijk hoge prijzen. Het riekt naar huisjesmelkerij. Veel horeca is niet groter dan 100/120 vierkante meter, waarvoor meestal een huurprijs wordt betaald van 2000 euro per maand of meer. Diezelfde ruimte zou als woonplek hooguit 1000 of 1200 euro opbrengen. Sommige horeca-pandeigenaren hebben zelfs niet geschroomd dit jaar een huurverhoging door te voeren. Slechts een enkeling heeft tijdens de ‘voorjaarscorona’ de huur verlaagd om de horeca-ondernemer terwille te zijn.
De kans is groot dat die pandjesbazen uiteindelijk de pin op hun neus krijgen. De verhuurbaarheid van hun onroerend-goed zal afnemen als het aantal faillissementen straks flink toeneemt. Het is als met de huren van winkelpanden in de Haarlemmerstraat die na de financiële crisis van 2008 flink (moesten) dalen.
De inschatting van ondernemers die ik ken is dat de horeca op z’n vroegst pas in januari 2021 weer open mag. Het zou vreemd zijn dat de regering halverwege december zou bepalen (want we moeten immers ‘Sinterklaas op een andere manier vieren’) dat de horeca met Kerstmis weer open is. De kans op een spurt op kerstdiners (want we zijn dat thuis blijven al zo zat) en de drukte daarom heen zou alleen maar weer een extra risico voor verspreiding van corona betekenen. Dat gaat dus niet gebeuren.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!