Burgemeester steunt universiteit: huizen Doelengracht moeten weg

Was het een verrassing? Nou nee, voor mij niet echt. Op het moment dat burgemeester Lenferink aankondigde te gaan ‘bemiddelen’ tussen de huurders van de Doelengracht en de Leidse universiteit, voelde ik de bui al hangen. Het is bepaald niet voor het eerst dat gemeente casu quo Lenferink met de wethouders de zijde van de universiteit kiest. Ook Lenferink ziet geen andere mogelijkheid dan de sloop van 58 prachtige huurwoningen, welhaast op de mooiste plek van Leiden.

De burgemeester heeft belangen gewogen. En te bemiddelen viel er natuurlijk helemaal niets: het is slopen of niet. Ik vermoed dat Lenferink zich – bewust – als een pion in dit  spel heeft laten inzetten/gebruiken – het is een tactisch, bestuurlijk plan. Hij versterkt door zijn standpunt-inname de positie van de universiteit; dat wilde hij ook gewoon.

De huizen aan de Doelengracht (58 stuks) moeten wijken voor bouwplannen van de universiteit, vindt nu ook burgemeester Lenferink (Foto Google Earth).

De bewoners zullen nu hun huid zo duur mogelijk moeten gaan verkopen, en vooral geen genoegen nemen met de karige standaardvergoedingen die woningbouwverenigingen worden geacht te betalen bij (min of meer gedwongen) verhuizingen van de ene naar de andere huurwoningen. Maar waarschijnlijk zal dat hele traject worden uitgespeeld door de universiteit die de bewoners elders in de stad vervangende woonruimte gaat aanbieden.

Ik verwacht niet dat er nog andere partijen (gemeenteraad) deze treurige gang van zaken zullen en kunnen belemmeren, hoewel volgens mij nog ‘prachtige’, ook tijd-slepende, juridische (bestemmingsplan)procedures mogelijk zijn. Ik hoop erop, want ik vind de sloop van 58 sociale huurhuizen een gotspe! Ben heel benieuwd welke politieke partij in de Leidse gemeenteraad gewoon ‘nee’ durft te zeggen tegen de wijziging van het daar geldende bestemmingsplan die nieuwbouw voor de universiteit mogelijk moet maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *