Brussé (Loek, * 1931, Leiden)

Loek (ook Lo, Lodewijk genaamd) Brussé (Leiden geboren 1930/1931, op adres Middelweg 32, thans woonhuis en zeilmakerij; anno 2017 nog steeds actief).

Getrouwd: met Wil ??? (overleden 1979, hersentumor)

Afkomst naam Brussé: Vadersnaam. Variant van Broos, Brose, een verkorte vom van de heiligennaam Ambrosius ‘ambrozijn, godenspijs’.  De naam kan ook aan het Nederlands aangepaste vorm zijn van het Franse Brussel (struikgewas). In dat geval is het een adresnaam van iemand die daar in de buurt woonde (bron:  ‘Leienaars’ van Piet van Sterrenburg, uitgave 2017).

Zijn beroep was (bijna zijn hele leven) zeilmaker, in navolging van zijn vader die een zadelmakerij had op hetzelfde adres. Loek was, voordat hij bedrijf overnam, verkoper bij Vroom & Dreesmann en Sporthuis Centrum.

Kinderen (4), kleinkinderen (3):

Lodewijk 1963-2015, zelfmoord, leed aan ziekte van Bechterev, woonde ook aan Middelweg tegenover nr. 32;

Manon

Caroline

Michel (1971, jongste)

Vanwege zadelmakerij van zijn vader is de familie de Tweede Wereldoorlog ‘goed’ doorgekomen, omdat de meeste opdrachtgevers boeren waren en iets te ruilen hadden voor hun opdrachten: boter, kaas of melk.

Loek zegt altijd veel aan sport te hebben gedaan: 40 jaar handbal bij HVL = Saturnus; maakt (anno 2017) elke zondag duinwandelingen (weer of geen weer) in Wassenaar met vaste groep wandelaars.

Uit interview Ld 6 mei 2017: ‘ Stoppen? Nooit! Werkt nog alle weekdagen, alleen kleinere dingen (gescheurde dekzeilen, ritsen inzetten/repareren), geen kappen voor boten of vrachtwagens meer.

Hij staat elke ochtend om 7.00 uur op. ‘Ik houd mijn lijf en kleding schoon, want dat zijn de eerste dingen die je laat versloffen als je ouder wordt.’ Na het ontbijt, gaat hij de werkplaats in’.

Anno 2017 twee vergelijkbare bedrijfjes als het zijne in de regio: Firma Troost (Zijldijk) en nog een in Buitenkaag.

Info: uit Ld ‘Interview van de week’ door Miep Smitsloo, d.d. Zaterdag 6 mei 2017.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *