Bouwen voor lage inkomens? Het interesseert de politiek geen snars

Ik heb niet het idee dat iemand zich nog echt druk maakt over sociale woningbouw; sterk maakt voor betaalbare huurhuizen. Zo langzamerhand accepteert ‘iedereen’ dat er voor mensen met lagere inkomens gewoon geen woonruimte meer is. Zo in de sfeer van ‘dat was vroeger zo’. Grote groepen mensen worden daardoor aan de zijkant geparkeerd. En dat vind ik echt schande.

Sociale woningbouw is het slachtoffer van inhalige marktpartijen, waaronder ook gemeenten (die soms hun verliezen op in te brengen bouwgrond willen goedmaken), en vooral rechtse politiek. Ja, het stemvee van D66, VVD en CDA behoort zeker niet in aanleg tot de doelgroepen; deze partijen kennen maar weinig stemmers die in de sociaal zwakke hoek zitten (althans als je weinig hebt, moet je niet op deze clubs stemmen).

Natuurlijk, er wordt redelijk veel gebouwd, vaak kolossale huizen voor enorme bedragen (wat krijgen ‘we’ toch grote hypotheken tegen superlage rente!). In mijn kennissenkring kochten verschillende mensen grote huizen in soms drie/vier woonlagen, waar zeker twee families in kunnen wonen of vier alleenstaanden. Met tuinen, groot en vooral lelijk: rechttoe, rechtaan met hekwerken van de bouwmarkt van twee meter hoog zodat je niks met de buren te maken hebt; met veel straatstenen (want geen onderhoud) en misschien een hoekje gras/tuin.

Ik vind dat er al jaren te weinig rekening wordt gehouden met veranderingen in de samenleving. Nog steeds stijgt het aantal alleenstaanden, maar er wordt niet adequaat (kleiner) voor deze doelgroep gebouwd. Ja, in Leiden is het adagium, ook van het gemeentebestuur: bouwen vooral voor studenten. Maar daar heb ik het niet over. Mijn advies: kleinere kavels, kleinere huizen! Kennelijk valt daar ‘minder’ aan te verdienen?

De gemeente Katwijk is al jaren in onderhandeling, met zoals dat heet, het Rijksvastgoedbedrijf over bebouwing van het voormalige vliegveld Valkenburg (circa 5000 woningen). Reeds twee jaar maken de onderhandelingen geen vordering. Al jaren zijn dus mannetjes (?) in overheidsdienst nutteloos aan het vergaderen! En nu gaat de commissaris van de Koning zich er mee bemoeien.

Volgens het Leidsch Dagblad van 17 december is een van de discussiepunten dat Katwijk meer sociale woningbouw wil plegen, als gevolg waar van dat Rijksvastgoedbedrijf minder verdient aan de grond (want kavels onder koopwoningen brengen meer geld op).

De kosten van bouwen zijn sowieso flink hoger dan een paar jaar geleden. Aannemers proberen hun verliezen uit de jaren van de crisis weer goed te maken. En ook ingrijpende milieu-maatregelen

zijn kostenverhogend, extra kostenverhogend omdat deze regering tot het laatste moment wacht met maatregelen. Pas als crisis dreigt, gaat de regering ‘echt’ aan het werk. Last minute is altijd duurder, vaak minder efficiënt, zo leert al een oude wetmatigheid.

En onze rechtse regering geeft helemaal niks weg. Onder Rutte zijn de spaarkassen van woningbouwverenigingen al eerder flink geplunderd. Daarnaast kort de regering op het Gemeentefonds (een van de belangrijkste inkomstenbronnen van gemeenten), als gevolg waarvan mede daardoor de lokale lasten in 2020 in Leiden flink zullen stijgen (onroerend-zaakbelasting met 4,2 procent, afvalstoffenheffing met 12 procent, rioolheffing met bijna 10 procent; nota bene, de totale belastingopbrengsten zijn in 2020 ruim 5,5 miljoen euro hoger dan in 2019!). We gaan het nog voelen!

Mooie kans om op vliegveld Valkenburg iets moois te doen voor minder kapitaalkrachtige mensen. Hoewel ik schat dat het minister Ollengren van D66 (thans tijdelijk vervangen door CDA’er Knops) het niet veel interesseert. Verkoop de grond voor lagere prijzen, zodat Katwijk voor armere mensen kan bouwen: kleinere huizen met een tuintje voor 450-500 euro in de maand. Wat een mooie uitdaging is dat!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *