Boekje over missionaris, rekruteur en jongerenwerker pater Piet Lommerse

Hij is al meer dan 40 jaar dood, maar hij was een heel bijzonder mens. Geboren in ’t Zwaantje in Hazerswoude, vertrok hij in 1949 als missionaris voor de Congregatie van de Montfortanen naar Belgisch-Congo in Afrika waar hij de omwentelingen (Lumumba, Kasavubu, e.a.) en inlandse rebellen meemaakten die in 1960 vochten om de macht in dat immense land op de evenaar (4x zo groot als Frankrijk). In 1964 moest hij het land verlaten omdat hij voor zijn leven moet vrezen. Hij is dan al herhaalde keren ernstig mishandeld.

,,Ouders moeten niet zo streng zijn voor hun kinderen, want dat zorgt voor onnodig verdriet en veel onbegrip. Ook mijn kerk begrijpt niets van de jeugd en doet daar eigenlijk ook geen moeite voor. Ik hou van wat veel andere mensen ‘het langharig werkschuw tuig’ noemen. Dat zijn ‘mijn kinderen’; die wil ik begrijpen en helpen”, is kortweg de motivatie van Lommerse om in de oude Schilderswijk de stichting ‘Let it Be’ op te richten voor opvang en begeleiding van jeugd die het spoor is bijster geraakt. Hij ontmoet hen in het Paard van Troje en in het restaurant De Kiem (bij het Paard) waar jongeren tussen 15 en 23 jaar komen voor een blowtje en een drankje.

Maar vooral blijft hij ook katholiek priester, devoot en zijn hele leven herkenbaar aan de priesterboord. Hij verwijt zijn medepaters en -zusters dat ze te snel zijn meegegaan in de modernisering en de kernwaarden van de kerk (het christendom) aan de wilgen hebben gehangen, en vooral gebrek aan liefde voor de jeugd.

In 1977 overlijdt Lommerse na een ernstige hartoperatie in het AZL, een ingreep die mogelijk het gevolg was van malaria die hij vele jaren eerder in Afrika had opgelopen.

‘Mijn herontdekking van pater Piet Lommerse’, Henk van der Post, 92 pagina’s A5, kosten 10 euro (inclusief postverzending 12,50 euro). Voor informatie email hpostius@xs4all.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *