Bezoek in Londen eens de ‘eeuwige’ tuin-begraafplaats Highgate Cemetery

Vooral voor frequente Londen-bezoekers (apropos vanaf april per trein in een ruk van Rotterdam/Amsterdam naar de Engelse hoofdstad) die alle topattracties al eens (of vaker) hebben bezocht, is het aardig om wat verder buiten het centrum te koekeloeren. Zo kwamen wij deze keer terecht op een van de oudste privé-begraaftuinen van Engeland, The Highgate Cemetery.

Ja, er liggen heel wat mensen van ‘standing’ om maar even in het Engelse vocabulaire te te blijven, van wie ongetwijfeld de ‘kapitalistisch’ graftombe van Karl Marx één van de bekendste is, naast o.a. schilders, schrijvers en acteurs van vooral nationale, maar ook internationale allure.

Van oorsprong was begraven in dit soort private tuinen zeker niet voorbehouden aan de gewone en arme Londenaren. Hoewel de prijs van graven en grafstenen vroeger ongetwijfeld zeer uiteenliep (onder meer ivm de gekochte ruimte/oppervlakte); je zou bijna zeggen van arm tot puissant rijk. Maar het was voor geen van de nabestaanden goedkoop om een graf op Highgate te kopen.

En wie dat wil/regelt, kan nog altijd – zij het een bescheiden – plekje kopen op de voor het oog meer dan mudvolle begraafplaats, ongeacht afkomst of woonplaats. En: de rechten zijn voor eeuwig; lijken worden nooit geruimd. Alleen verweren de namen op de grafstenen.

De cultuur van tuin- en buitenbegraafplaatsen ontstaat na circa 1800, tot welke tijd in ieder geval ‘gelovigen’ nog in ‘hun’ kerk werden begraven. Maar dat was met de bevolkingsgroei niet langer vol te houden; de capaciteit in de kerken was bereikt, ‘overcrowded’. Vooral naar voorbeeld van het Cimetière du Père-Lachaise in Parijs, de meest bekende begraafplaats van de wereld, ontstonden ook in Engeland ideeën om op ‘commerciële basis’ tuinen in te richten als begraafplaats. Tussen 1830 en 1850 ontstaan zo aan de rand van London 8 van zulke begraafplaatsen waarvan Highgate in leeftijd gemeten de derde is (1839).

Voor meer info o.m. over bezoektijden (toegang 4 pond p.p.) en plaats, zie www.highgatecemetery.org. Overigens een prachtig wandeling door een onbekend stukje Londen van en naar het dichtstbijzijnde metrostation (tube), raadpleeg Londen transport. Voor wie slecht ter been is: de route naar de begraafplaats is soms steil, hoofdpaden op de begraafplaats redelijk rolstoelvriendelijk.

Onderstaand een foto-impressie.

Het kapitalistische marmeren graf van Karl Marx, de bekendste dode op begraafplaats Highgate Cemetery.

1 antwoord
  1. Jan te Berge
    Jan te Berge zegt:

    Prachtige foto’s; begraafplaatsen altijd ‘leuk’, denk aan Rome, Parijs. Ik ga zeker een keertje in Londen kijken als ik daar weer ben. Ook een vast stekkie: restaurant The Magazin in Hyde Parc: smakelijk, origineel, wel pittig in prijs; reserveren noodzakelijk!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *