Barge, wie was dat eigenlijk en hoe spreek je die naam nou precies uit?

In de stad Leiden wordt de familienaam Barge (van de Bargelaan achter het station) inmiddels op verschillende manieren uitgesproken: op z’n Frans, Bergé (barge betekent in het Frans ‘niet goed snik’) en met een harde ‘g’. Beide fout, de familienaam Barge wordt uitgesproken als ‘bàrzje’, klemtoon op de eerst lettergreep, en een zachte ‘g’ als ‘zje’.

Wie was dat die Barge? Johannes Antonius James (Ton) Barge (geboren te Semerang, Java 27 januari 1884, overleden 18 februari 1952 te Leiden) was een medicus en Eerst Kamerlid voor de Roomsch-Katholiek Staatspartij (RKSP) en later de Katholieke Volkspartij (KVP). Hij stond bekend als een fel criticus van de rassenleer en het Arisch ras.

Barge was de zoon van Johannes Antonius Barge, makelaar in koffie, en Susanna Margaretha Roselje. Op 1 juli 1919 trouwde hij met Theresia Antoinette Maria Dreesmann (1893-1991). Uit dit huwelijk werden 2 zoons en 2 dochters geboren. Op 19 mei 1909 legde hij het artsexamen af aan de Universiteit van Amsterdam. Op 1 juli 1912 promoveerde Barge op het proefschrift Friesche en Marker schedels. Een bijdrage tot de kennis van de anthropologie der bevolking van Nederland. Begin 1919 volgde hij te Leiden de naar Utrecht vertrokken J. Boeke op als hoogleraar anatomie en embryologie. Barge was een deskundig en populaire hoogleraar en eind jaren dertig ook rector van de Rijksuniversiteit Leiden. Barge was van 21 september 1937 tot 20 oktober 1949 lid van de Eerste Kamer, met onderbreking van de bezettingsjaren.

Schilderij ‘Anatomische les van Prof. L. Bolk’ van Martin Monnickendam. V.l.n.r.: de professoren Boeke, Barge en Van den Broek, allen in de leer bij Kolk (tweede van rechts)

Op 26 november 1940 gaf Barge naar aanleiding van het ontslag van verschillende Joodse collega’s een openbaar college over de onzin van de rassenleer. Hij maakte duidelijk dat het ‘Joodse ras’ en het ‘Duitse ras’ niet bestaan. Het college deed veel stof opwaaien bij de medische studenten, die uiteindelijk besloten zich bij de staking van de Leidse rechten studenten aan te sluiten. Deze waren in staking gegaan vanwege het ontslag van de Joodse medewerkers van de universiteit. Het college werd door de Duitse bezetter niet opgemerkt. Anderhalf jaar na het protestcollege werd Barge echter alsnog opgepakt. Hij was 8 maanden als gijzelaar geïnterneerd.

Informatie: Wikipedia

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *