Amvest: Begin bouw appartementen op Beresteyn binnen een half jaar

Het ziet er naar uit dat de verbouw- en nieuwbouwplannen voor Beresteyn nagenoeg zijn afgerond. Initiatiefnemer en projectontwikkelaar Amvest is zo optimistisch dat hij verwacht dat de werkzaamheden grofweg over een half jaar kunnen beginnen. De jaren slepende ruzie met buurtbewoners (met name die van de naast gelegen Benvenutolaan) is volgens Amvest bijgelegd en de plannen zijn aangepast aan hun wensen.

De bewoners van de Benvenutolaan vonden het oorspronkelijke plan te massaal. Te hoge gebouwen die ook nog eens te dicht bij hun huizen zouden komen, accepteerden ze niet. De gemeente Voorschoten haalde daarom twee keer een plan voor Beresteyn van de politieke agenda. Hoe de buren over het nieuwe plan denken, vermeldt het Leidsch Dagblad niet.

Het gewijzigde bestemmingsplan en het bouwplan worden naar verwachting in september ter inzage gelegd. Als er daadwerkelijk geen bezwaren worden ingediend, kunnen de werkzaamheden snel beginnen.

Een woordvoerder van Amvest heeft er veel vertrouwen in dat het vooral voor bewoners aan de Benvenutolaan fel aangepaste plan nu kan worden uitgevoerd. In aanloop naar dat moment is Amvest al een tijdje geleden begonnen met het renoveren van het park. ,,Dat heeft natuurlijk ook wat meer tijd nodig. Het was helemaal overwoekerd.,,Veel bomen zijn al verwijderd, en dat was hard nodig. ,Als je zo lang niets aan een park doet als hier, wordt het op een gegeven moment gewoon een bos.’’

De gedempte kruisvijver die ooit in het park lag, is inmiddels ook weer hersteld. ,,Die was compleet verdwenen. Daar stonden ook al flinke bomen op, van zeker twintig tot dertig jaar oud. Je kon nog wel zien waar de kruisvijver gelegen had. Dat was echt een donker gat in de ondergrond en het voelde wat zompig aan als je er liep. De vijver is nu weer zoals hij ooit was. Misschien ietsje kleiner, omdat de wortelstelsels van de eikenomgang sindsdien wat groter geworden zijn.’’

Bezoekers kunnen straks weer via de oorspronkelijke paden door het park wandelen. Ook als er straks drie appartementenblokken achter het hoofdgebouw staan met 45 luxe koopwoningen. De appartementengebouwen zijn grofweg gesitueerd rond de oude cour van het seminarie. ,,Het park wordt geen openbaar terrein, maar is tussen zonsopgang en zonsondergang wel publiek toegankelijk. Het park komt volledig om de bouwblokken heen te liggen. Er komt wel een nieuwe toegangsweg, met de ingang aan de Mozartlaan.”

Het komt er uiteindelijk op neer dat van de 5,5 hectare grote buitenplaats straks circa een halve hectare bebouwd is. Weliswaar deels hoger dan de wirwar aan gebouwtjes die er nu staat – goeddeels een erfenis van het gebruik van Beresteyn sinds 1954 als seminarie/jongenskostschool – maar zonder de massa asfalt die er nu ligt, en omringd door groen.

,,We vergroten bovendien het Natuurnetwerk Nederland, wat vroeger de ecologische hoofdstructuur heette. Dat is, denken we, beter om de buitenplaats ook in de toekomst in stand te houden. Want dan weet je zeker dat het ook altijd groen blijft.”

Achter in het park is Amvest nog bezig met de wat hij noemt de ‘folly’. Dit architectonische verschijnsel van een bizarre of zinloze toevoeging, is in het geval van Beresteyn een tunneltje in een aarden wal, dat aandoet als de entree van een Efteling-attractie. Het wordt ‘De Hermitage’ genoemd en moet het aanzicht van een kluizenaarsgrot bieden. Er zitten vleermuizen, dus het herstel is een delicaat project. ,,Ook willen we voorkomen dat mensen zomaar overal die heuvel beklimmen. Daarom maken we een trap naast de ingang van de tunnel.”

Achter de kruisvijver liggen de restanten van een voormalige begraafplaats van de paters Monfortanen die Beresteyn in 1954 kochten en er een seminarie vestigden. De bergraafplaats is geruimd. ,,Maar mensen begraven hier schijnbaar wel eens een huisdier”, zegt Van Aarle wijzend op een houten kruisje dat net naast de bakstenen omheining van de begraafplaats in de grond staat. We zouden hier wel een dierenbergraafplaats van kunnen maken. Maar een kweektuin met stinzenplanten kan ook, hoor.”

Het vanaf de Leidseweg in het oog springende hoofdgebouw van Beresteyn wordt van buiten gerestaureerd. Dat is een minder grote klus dan het op het eerste gezicht lijkt. Niet omdat het wel meevalt, want het staat al vele jaren te verloederen, maar omdat het monumentale deel van het gebouw maar een meter of zes diep is. Daarachter beginnen allerlei aanbouwen uit later tijden. Die worden allemaal gesloopt en vervangen door een nieuwe aanbouw waarin Amvest twintig kamers voor dementerenden bouwt, voor zorgorganisatie Het Gastenhuis.

De drie apartementengebouwen zijn gegroepeerd rondom een gezamenlijke ‘cour’ achter Huis Bereteyn en waaraan alle ingangen zijn gelegen: het Plein. De gebouwtjes hebben verschillende hoogtes variërend van twee, drie en vier lagen met daarboven een terug gelegen kapverdieping. De gemiddelde grootte van de appartementen is circa 110-120 m2 GBO (gebruiksoppervlakte), met 4 woningen per laag. De kapverdieping herbergt de 3 penthouses: deze zijn groter en hebben een ruimer dakterras. Het totaal aantal woningen is circa 45 stuks. Onder dit gezamenlijk Plein, dat ingebed ligt in het landschap, bevindt zich de parkeerruimte voor de bewoners en bezoekers met een eigen, nieuwe toegangsweg vanaf de Mozartlaan.

(uit Leidsch Dagblad van 1 augustus 2018)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *