Alleen Groningers worden gelukkig van stoppen van de gaswinning

Natuurlijk, de gaswinning in Groningen moet en gaat stoppen. Die provincie is nu lang genoeg geterroriseerd door onze eigen overheid/regering, en de NAM. Het is heel slecht kersen eten met een liegende en bedriegende regering die alleen maar centen telt. Het gedrag van oud-minister Kamp – die zuurpruim die altijd de indruk wekte dat hij de wijsheid in pacht had – vergeleken met dat van Wiebes toont aan dat er veel kan, als je maar wilt! Groningers zijn decennia als schoften behandeld.

Wat waren we blij met onze gasvondst in Slochteren (eind jaren vijftig); een absolute goudmijn voor iedereen, dachten wij. Maar het gas was vooral een melkkoe voor onze regering, die de prijs ervan koppelde aan die van benzine. Over benzine gesproken: Nederland liep te hoop toen de literprijs rond de eeuwwisseling 2,50 gulden ging kosten! Inmiddels betalen we ongeveer 3,50 gulden per liter (1,60 euro). We hebben ons inmiddels blauw betaald aan het gas dat bijna gratis voor het oppompen was. Tienduizenden mensen kunnen het zelfs niet meer betalen.

Kijk maar eens naar uw energierekening. Ik betaal aan gas en licht 195 euro per maand, waarvan nog geen 15 euro aan stroom, 180 voor gas dus. 180 euro x 12 maanden = 2160 euro per jaar. Het gas zelf kostte ‘slechts’ 996 euro. Het netbeheer kostte 176 euro, de overheidsheffingen waren, onder meer btw, 905 euro (voor de goede rekenaar: ik kreeg dus geld terug).

Hoe blij moeten wij zijn als de gaslevering ophoudt en wij over moeten gaan op elektriciteit of alternatieven daar voor? Niet dus. Het betekent meestal andere kooktoestellen, andere verwarmingsinstallaties. En waarschijnlijk – als elektriciteit het alternatief wordt – nieuwe stroomleiding en stoppenkasten. Veranderingen die – aldus een peiling van het Leidsch Dagbad – weleens tussen de 15.000 en 20.000 euro kan gaan kosten.

En natuurlijk wordt stroom of de alternatieven daarvoor veel duurder. Want de overheid zal die hoge lasten die wij thans voor het gas betalen op een andere manier op ons gaan verhalen. Zo werkt dat. Het is niet anders willen wij ons voorzieningenniveau (bejaardenzorg, ziekenhuizen, wegen, leger, etc.) in stand houden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *