Aanvraag voor bouw van bruidssuite en vergaderruimte in de Morspoort

Holland Property Group uit Warmond heeft bij de gemeente Leiden een aanvraag ingediend om in de Morspoort een bruidssuite en een kleine vergaderruimte te mogen inrichten inrichten. Het bedrijf is reeds eigenaar van het oude Wachtgebouw (voormalige Morspoortkazerne) naast de poort dat in huur is gegeven aan de uitbaters van het Boutique Hotel d’Oude Morsch.

De plannen, waarvoor de tekeningen reeds uit 2016 zijn gemaakt, worden gezien de aanvraag, kennelijk uitgevoerd door beide partijen samen. De aanvragers benadrukken met klem dat alle ‘bouwactiviteiten’ zullen worden uitgevoerd zonder ‘schade’ aan te brengen aan het monument. Alle bouwelementen zullen als een soort bouwpakket van losse meubelen en wanden in de historische ruimte worden geplaatst, gebruik makend van bestaande trappen, elektrische leidingen en toiletvoorziening; er wordt niet gebroken en/of gepleisterd.

De gemeente Leiden is op voorhand niet heel erg enthousiast over de plannen, maar de aanvraag zal – en juridisch gezien moet – in behandeling worden genomen. ,,Maar de informatie is zeer summier, en er moet nog heel wat worden toegelicht en uitgelegd alvorens de gemeente officieel de aanvrage gaat bekijken.” Het is absoluut uitgesloten dat de poort wordt verkocht. De Morspoort staat op een lijst van ‘onverkoopbaar gemeentelijk bezit’. Bovendien gaat het hier om een Rijksmonument.

Een bovenaanzicht van de bruidssuite die bestaat uit ‘losse’ elementen. Duidelijk dat de vloer – de oorspronkelijke stenen van de poort – gehandhaafd zijn. Tekening Holland Property Group

Daarmee weerlegt de gemeente nadrukkelijk het gerucht dat de poort zal worden verkocht (het eigendom van de poort maakt verbouw – andere bestemmingen- natuurlijk gemakkelijker). Ooit – in de jaren zeventig – verkocht Leiden de Zijlpoort voor de prijs van een gulden aan de Belgische projectontwikkelaar Menten, die zich verplichtte het monument te restaureren. Uiteindelijk kocht de gemeente de poort weer terug, ontevreden over het resultaat van de eerdere deal.

De aanvraag van Holland Property Group is in strijd met het bestemmingsplan. De Historische Vereniging Oud Leiden is bepaald niet blij met de plannen van de projectontwikkelaar. Het is volgens Rens Heruer opnieuw een element in een kwestie dat al langer door hem wordt bestempeld als het ‘hoofdpijndossier Morspoort’. Het dispuut tussen ‘Oud Leiden’ begon met het verleggen van de fietsroute en de aanleg van traptreden. Volstrekt abject vindt Oud Leiden, zelfs een vorm van historische ‘verkrachting’.

Bovenaanzicht van de kleine vergaderruimte met keukentje, zoals de aanvragers het graag zien. Tekening Holland Property Group

 

 

2 antwoorden
  1. Petra Hoogeveen
    Petra Hoogeveen zegt:

    ik ben nog in het bezit van een aanvraag voor gebruik Morspoort door de buurtvereniging Transvaal uit 1987.
    Ik wacht nog steeds op antwoord.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *