9 koeien verdronken in de Zijl

(Uit Leidse Courant van 1 juli 1960)

Negen koeien zijn vanmorgen omstreeks kwart voor zes verdronken in de Zijl nabij de provinciale weg (gem. Leiderdorp). Een motorschouw uit Rijpwetering van de fa. Van der Star voer met 14 koeien en een aantal biggen en varkens aan boord naar de veemarkt te Leiden. Aan boord waren de knecht v.d. Geest en het jongmaatje v.d. Zwet.

De koeienschouw. Die (ten onrechte) niet afgesloten was aan de voorzijde met het z.g. Koeschot, liep onverwacht bij een hoge golf die door de krachtige wind tegen de boeg van de schouw uiteenspatte, vol water. Waarschijnlijk tengevolge van het feit, dat de koeien te ver naar voren stonden, verdween de schuit voorover in de golven.

De koeien, met touwen aan de reling vastgebonden, konden zich op vijf stuks na, niet bevrijden. De beide jongens, waren de zwemkunst nauwelijks machtig. Zij grepen een houten buikdenning (houten vloer) van het schip en bereikten watertrappelend de kant. Negen koeien echter verdronken loeiend en snuivend met het schip in de golven en verdronken jammerlijk. De varkens bereikten ongedeerd de kant.

De gehele morgen is men aan de weg langs de Zijl druk doende geweest de verdronken koeien te bergen en het schip op de wal te trekken. Rond elf uur slaagden de bergers erin de schuit waarin zich nog een verdronken kalf gevond aan de wal te brengen.

De transporteur is niet verzekerd. De schade bedraagt tenminste 10.000 gulden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *