75 jaar nieuwbouw Noordeinde Hoogmade

Het Noordeinde eind jaren vijftig; rustig en nagenoeg zonder auto’s, je kon nog voetballen op straat.

De twee-onder-een-kaphuizen aan het Noordeinde in Hoogmade zijn precies 75 jaar geleden gereed gekomen. Er ging een zucht van verlichting door het dorp dat er eindelijk, maar dan ook echt eindelijk nieuwe huizen gereed waren gekomen. Vele decennia kampte Hoogmade met grote woningnood, en was daarnaast de kwaliteit van veel huizen allerbelabberdst. Geen aansluiting op het riool, toiletten buiten, tochtig, ongezond vooral. De woningnood was zo hoog dat sloop steeds moest worden uitgesteld, omdat er geen alternatieven waren.

Al ruim voor de oorlog werden plannen gemaakt voor nieuwe huizen, die dan weer werden geblokkeerd door weigerachtigheid van en moeilijke grond-onderhandelingen met de stichting Heerlijkheid Hoogmade, eigenaresse van de grond in de Hoogmade polder, waarin het Noordeinde is gelegen. Op de valreep veranderde in het begin van de oorlog (1940) de subsidie en stegen de kosten van bouwmaterialen alsmede de rente, als gevolg waarvan het gemeentebestuur afzag van de plannen omdat de huur voor de doelgroep te hoog zou worden.

In mei 1948 werden de huizen opgeleverd voor een huur van 6 gulden per week, exclusief de kosten van waterverbruik en elektriciteit (hoewel dat laatste niet expliciet werd vermeld). De bewoners toen: P. van Melick (Noordeinde 12), W. H. J. (Wil) Bank, oud-wethouder en correspondent van de Leidse Courant, Noordeinde 14), C. P. (Cas) Hoogenboom (Noordeinde 16), Th. (Dirk) Straathof (timmerman/molenmaker bij Gijs, later Hein Verbij; tevens verkoop gasbussen van Esso, Noordeinde 18), P. H. (Piet) Hoognboom (koster van de r.k. kerk, Noordeinde 20), Th. J. (Dorus) van Goozen (Noordeinde 22), A. Koetsier (Noordeinde 24) en P. Th. (Piet) Borst (Noordeinde 26).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *