2020: de heftigste oudjaarsavond ooit?

Het is niet verstandig om juist in deze corona-tijd het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw te verbieden. Allemaal wel begrijpelijk hoor, die argumenten van de regering dat ‘overwerkt’ ziekenhuispersoneel, politie en andere hulpverleners moeten worden ontzien. Maar het werkt absoluut als een rode lap bij veel mensen die zich toch al ingesnoerd voelen door alle maatregelen als gevolg van Covid-19.

Veel mensen staan al op (ont)ploffen,  zeker de categorie notoire vuurwerkliefhebbers laat zich juist nu hun (volks)speeltje niet ontnemen. Het wordt, verwacht ik, de heftigste oudjaarsavond ooit. Er zullen veel meer slachtoffers vallen, omdat grotere risico’s zullen worden genomen alleen al vanwege de hoogspanning die velen beleven.

Opnieuw zal alcohol daarbij een grote, nog grotere rol spelen. Er zijn immers meer dan gemiddeld mensen  thuis, omdat ze thuis werken. Bovendien heeft de regering deze maatregel veel te laat genomen. Alle spectaculaire (lawaai-) vuurwerk is al voor de herfst in het buitenland gekocht. En die verkoop gaat nog steeds door, want je kunt het gewoon per post- en pakjesservice thuis laten bezorgen.

De rol van politie in deze kwestie is altijd een lachwekkende. Met veel bombarie worden (door regering) massale grenscontroles aangekondigd.  Maar het blijft meestal bij een steekproefje. Dan zetten ze voor de camera’s van de nieuwszenders – die vaak voor dat doel worden uitgenodigd – een keer een stuk snelweg af om te laten zien dat ze iemand met illegaal vuurwerk hebben gesnapt. En vervolgens gaat de politie weer over tot de orde van de dag. Allemaal klatergoud.

Persoonlijk heb ik helemaal niks met vuurwerk. Ik vind het een domme bezigheid die onnodig tot – vermijdbaar – ernstig letsel leidt, vaak bij kinderen. Hoe kun je dat willen? Maar ik begrijp (net aan) dat er een categorie mensen is die zich heeft aangeleerd dat vuurwerk in combinatie met alcohol het hoogste geluk is (sic). Ach, misschien refereert het aan een oerinstinct van strijd en macht, een wens om met veel lawaai boze goden te verdrijven wellicht.

Het aantal gewonden door vuurwerk neemt al jaren toe, na een daling tussen 2012 – 2016, aldus www.veiligheid.nl. Vorig jaar meldden zich met oud en nieuw 385 personen op de Spoedeisende Hulpafdeling van een ziekenhuis. Hiervan waren 101 slachtoffers jonger dan 15 jaar. Naast ziekenhuisbezoek bezochten circa 900 mensen met vuurwerkletsel de huisarts.

Dat zijn spectaculaire aantallen. De meeste slachtoffers waren – uiteraard van de domme sekse – jongens en mannen: 85 procent van de het ziekenhuis- en 79 procent van de huisartsbezoekers. Brandwonden en oogletsel kwamen zoals elk jaar weer het meest voor. Van alle slachtoffers had bijna 4 op de 10 een brandwond, en ruim een kwart oogletsel. Jongeren liepen relatief meer brandwonden op dan oudere slachtoffers, maar minder oogletsel. De helft van de vuurwerkletsels ontstond bij omstanders, die het vuurwerk niet zelf hadden afgestoken.

Siervuurwerk was verantwoordelijk voor 55 procent van de letsels. Veruit de meeste letsels werden veroorzaakt door legaal vuurwerk (81%). Dat cijfer is onzin natuurlijk, want niemand vertelt tegen onderzoekers of politie dat ze het zelf gehaald hebben in het buitenland of het daar hebben besteld.  En zie de huidige rellen op tv. Hele pallets met illegaal vuurwerk zijn al afgestoken.

Voor ouders, jongeren dus: let op, het wordt de heftigste oudjaar ooit!

Met dank aan de site www.veilheid.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *