1,5 miljoen euro voor luchtfietserij; zelfs Amalia snapt dat dat te gortig is

Een enkele fanaticus daar gelaten, onze premier Rutte waarschijnlijk, begrepen de meeste weldenkende mensen voorshands helemaal niets van die megatoelage van 1,5 miljoen euro voor Amalia vanaf haar 18de. De kroonprinses snapt dat dat bedrag wel erg hoog is voor een beetje luchtfietserij dat ze moet beoefenen ter voorbereiding van haar ‘koningschap’. Alom treft haar nu lof voor haar keuze, maar ik moet eigenlijk braken van deze gang van zaken.

Braken van de macht van ons koningshuis en de manier waarop ons parlement zich meestal – door een maniakaal Oranje-gezinde Rutte voorop – laat ringeloren. Het is juist de taak van de Kamer om tevoren te bepalen of – gezien de toekomstplannen en takenpakket van Amalia – wel recht zou hebben op zo’n hoog bedrag. Geen volksvertegenwoordiger lijkt die discussie met onze starre premier aan te durven; de man met een fundamenteel gebrek aan empathie met de bevolking; een manipulator pur sang die vanwege zijn ad-hoc vergeetachtigheid neurologisch zou moeten worden onderzocht.

De wijze waarop Rutte reageert – ,,we moeten Amalia complimenteren met haar besluit, wat een geweldige vorstin zal zij worden! – op het besluit van Amalia (en haar ouders?) bewijst zijn gebrek aan inzicht, verantwoordelijkheid voor belastinggelden en rechtvaardigheid. Juist hij had een rol moeten vervullen in het bepalen van een passend budget voor Amalia in relatie tot haar plannen.

Er was wel wat kritiek in de Kamer, maar Rutte pareerde dat die financiële regeling in 2007 door de politiek in meerderheid was vastgesteld, ,,om te zorgen voor stabiliteit in het inkomen van de koning”, van wie wij nog steeds niet mogen weten hoe rijk hij is, maar waarvan ik het vermogen schat op meerdere honderden miljoen euro’s, en groeiende.

1,5 miljoen euro; dat is 50 maal een vergoeding van 30.000 euro voor gedupeerde ouders van onze belastingdienst (kinderopvang); dat is ruim 20 man goed betaald personeel; dat zijn de kosten van 10 Kamerleden; met dat bedrag kun je een onderdak kopen van 30 miljoen euro; daar kunnen 100 bijstandsgezinnen een jaar van ‘leven’. Ons koningshuis? Liever niet, maar er is onder voorwaarden en betere controle wel een beetje mee te leven, denk ik.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *